El Cenozoic. L'era dels mamífers
L'última època, dura desde fa 65 milions d'anys. Els continents ja tindrien el mateix aspecte mes o menys que l'era. El clima es va refredar fins que moltes parts del planeta van quedar cobertes de gel. Van ser les glaciacions.
El cenozoic té dues eres, la terçaria i la quaternària.Durant l’era terciària els continents ja començaven a tenir l’especte d’ara, es van formar moltes cadenes muntanyoses com els Alps, l’Atles i l’Himalaia. A l’inicí del quaternari va ser el temps de les glaciacions, van aparèixer els mamífers semblants als actuals i van aparèixer els primers homínids, s’extingeixen alguns grans mamífers, com el mamut, el mamut va resistir la glacera gràcies a la seva pell. Es va extingir no fa gaire més de 10.000 anys.
Esdeveniments geològics en el Cenozoic:
-
Menor activitat volcànica que en el Cretaci, però suficient per originar relleus com ara les illes Canàries.
-
Desenvolupament complet de l'orogènia alpina a causa de les col·lisions de l'Índia cotra l'Àsia, i de les plaques d'itàlia i ibèria contra Europa.
-
Formació de l'istme de Panamà, que uneix els continents de l'Amèrica del Sud i l'Amèrica del Nord.
-
Desenvolupament d'un casquet de glaç al pol sud, fa uns 35 milions d'anys.
En estendre's aquest abombament cap al sud i l'est, el mar, limitat per les noves terres emergides i les que quedaren del massís Catalano-balear, fou empès en direcció sud-oest, cobrint el massís de l'Ebre, que fins ara s'havia mantingut alternativament emergit i submergit, separant la fossa pirinenca de la fossa mediterrània. Es ara quan es forma el gran golf estès entre els massissos pirinenc i Catalano-Balear, en el qual es comencen a dipositar els materials de la futura Depressió Central. Prop de la línia de costa s'acumulen potents gruixos de conglomerats allà on aboquen les seves aigües els rius pirinencs i els del Massís Catalano-Balear (exemple d'aquesta sedimentació de vora de conca són els massissos de Montserrat, Sant Llorenç del Munt, Montsant); cap a l'interior de la conca es dipositen sorres, argiles... que originaran els gresos, les margues i les calcàries més o menys margoses que omplen el centre de la Depressió Central. Arran de la costa s'acumulen potents gruixos de calcàries. Més tard, en tancar-se la comunicació d'aquest ampli golf amb el mar obert, quedà un gran llac. Aquestes aigües residuals, en estar sotmeses a una intensa evaporació, donaren lloc als enormes dipòsits salins que cobriren el centre de la conca (Súria, Cardona...).
Cap a la segona meitat del Període Terciari la major part del Massís Catalano-Balear desaparegué, restant tan sols en la superfície una estreta franja de terra, i es formaren les depressions Pre-litorals, de la Cerdanya, de l'Empordà i altres.
Cap a finals del Terciari, les últimes manifestacions de l'orogènesi alpina modifiquen lleugerament la disposició dels materials en les conques interiors de la Cerdanya i la Depressió central. A l'Empordà i a Olot es desencadenen les espectaculars manifestacions volcàniques que duraran fins al Període Quaternari.
La biosfera en el Cenozoic
